AC-30 kloonin vib/trem oskillaattori

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet AC-30 kloonin vib/trem oskillaattori

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #112543
  hujanen
  Osallistuja

  Moro
  Mikähän mahtaisi olla kyseiseen kytkentään oikea konkkatyyppi?
  Aluksi käytin kiinalaisia punaisenruskeita, joilla ei minkäänlaista oskillointia saanut aikaiseksi. Sitten tutkailin alkuperäisiä kaavoja joissa luki “disc” kyseisten konkkien kohdalla, jotka ajattelin keraamisiksi, mutta nykykeraamiset on tulitikun pään kokoisia hyttysen p….ja, ettei niistä oikein takavuosien “disceiksi” ole, eikä ne myös toimineetkaan.
  No tekele jäi telakalle odottamaan aikaa parempaa, ja siinä välissä tuli rakenneltua putkiradio, johon ula-etupää tosin lainattu Philipsiltä, mutta loput omaa tekoa, ja jostain käsittämättömästä syystä vielä jopa toimiikin. Tuli sitten tutkailtua Aikenin juttua tremolo-oskillaattorista, eikä siinä teorian lisäksi suosittu mitään erikoista tyyppiä konkille, joten kaivelin laatikoita, ja löysin vanhoja robotin servopakista irroitettuja konkkia poly-jotain… Mittasin Faradit ja testasin eristysvastusmittatilla konkkien kunnon, ja hyviksi todettuani kytkin ne oskupiiriin, joka heräsi reippaasti potkimaan, joten senkin projektin sai sitten viimein onnellisesti päätökseen.
  Niin siihen alkuperäiseen kysymykseen, mikä olisi oikeantyyppinen kondensaattori tremolo-oskillaattoriin?
  Jussi

  #112544
  Mikko Kankaanpää
  Avainmestari

  Morjens,

  Disk viittanee keraamisiin konkkiin, joita on monissa vanhoissa vahvistimissa oskillaattoripiireissä. Itse käytän yleensä polypropyleenikonkkia, koska ne kestää noissa kohdin paremmin. Mikä tahansa “toimiva” konkka pitäisi toimia, joten liekö nuo kiinalaiset olleet jollakin tavalla viallisia tai arvoiltaan vääriä. Joskus on tullut vastaan halvimmissa osissa merkintävirheitä eli arvo on jotain ihan muuta kuin mitä kyljessä lukee. Nykyisistä keraamisista konkista laadukkaampia on ns MLCC (eli multilayer ceramic capacitors) -konkat.

  -Mikko

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.