Äänen tahaton säröytyminen

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Transistorivahvistimet Äänen tahaton säröytyminen

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69156
  bluesmies
  Jäsen

  Tämä lienee ihan perusjuttuja, mutta mistä lienee kyse, kun vanhan trankkuvahvistimen ääni tulee pienellä säröllä riippumatta inputin tai volumesäädön voimakkuudesta? Särö tulee siis tasaisena ja aika mukavan kuuloisena, paitsi että sitä ei saa pois. Onkohan tämä sellainen oire, joka korjaantuu kondensaattoreiden vaihtamisella? Vahvistin on japanilainen National GA-920P. Hieno vahvistin, jossa on volume, tone, tremolo ja jousikaiku. Lisäksi erittäin hyvän näköinen.  8)
  ***
  Ja niinpä näyttääkin yksi konkka vuotaneen juurestaan. Mutta Uraltonelta en löytänyt uutta samoilla arvoilla 470 uF 63 v. Pitäisiköhän uusi olla juuri samoilla arvoilla, vain käyköhän jokin muu?
  ***
  Ei ollut konkka vuotanut. Takaisin lähtöruutuun. Taitaa olla aika viedä vahvistin korjaajalle…
  ***
  Korjaajalta puhelimitse saatu ohje oli vaihtaa joka tapauksessa kaikki konkat. Erikseen niitä ei kuulemma kannata mittailla…
  ***
  Konkat vaihdettu, vika ei korjaantunut. Kun transistorit (2 kpl) ottaa yksi kerrallaan irti, pahenee särö moninkertaiseksi, mutta on luonteeltaan samankaltaista kuin trankut kiinni. Epäily kohdistuu nyt transistoreihin. Niissä lukee T  D234  Y  8A. Kannattaakohan tilalle vaihtaa täsmälleen samanlaiset, vai olisivatkohan kenties jotkin muut yhteensopivia, mutta vähemmän säröytyviä?  ???
  ***
  Taisin olla väärässä siinä, että kyse olisi ns. perusjutusta, kun kukaan ei tunnu tietävän asiasta mitään.  ::)
  ***
  Erään sivuston mukaan säröytyminen on hajonneen transistorin tyypillinen oire ja että rikkoutuminen johtuu yleensä ylikuumenemisesta. Uudet trankut maksoivat 2,50/kpl ja vaihdon jälkeen selviää, oliko vika niissä. Joka tapauksessa lienee syytä lisätä jäähdytysritilät trankuille, mikäli nyt yleensä saan vahvistimen kuntoon.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.