2x6V6 ja EL84 combinaatio pääteasteessa
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › 2x6V6 ja EL84 combinaatio pääteasteessa
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
23.1.2007, 16:58 #66824harrykJäsen
::)Sain jostain idean, että haluaisin kokeilla moista kytkentää jossain seuraavassa rakennusprojektissani. Ajatus lähti siitä, että haluaisin tehdä M*Shallin 18W pelin, jonka jälkeen aloin miettiä miksei kytkisi samaan läjään parin 6V6 putkia siten, että kummallakin putkityypillä olisi myös oma vaiheenkääntäjänsä. Pidän varsin paljon 6V6:n äänimaailmasta ja mikä olisi parempaa kun olisi molemmat käytössä mutta eri aikaan. Käytännön kytkentä menisi niin, että molempien putkiparien anodit olisi kytketty rinnakkain päätemuuntajan ensiöön kuten missä tahansa nelikkopääteasteessa. Pääteaste vaihdettaisiin toiseen yksinkertaisesti kytkimellä tai releellä, joka avaa signaalille tien tarvittavien pääteputkíen hilalle ja oikosulkee toisen käyttämättömän putkiparin hilat maihin. Etuasteen voi myös rakentaa myös kaksikanavaiseksi siten, että mikä tahansa kombinaatio on mahdollinen. Tällä idealla säästöä syntyy siinä, ettei tarvitse kahta eri vahvistinta eikä kahta erillistä kallista päätemuuntajaa. Kommentoikaapa tätä oi putkgurut. Valmiita tekeleitäni voi katsastaa osoitteessa http://www.bluetone.fi. Harry
23.1.2007, 19:51 #69650mazaOsallistujaMä olen miettinyt vastaavanlaista vahvistinta, mutta niin, että vaiheenkääntäjäkin olisi yhteinen. Kummallekin putkiparille oma PI-mastervolume sitten stereopotikalla, niin että signaali otetaan keskinastasta. Tuohon voisi sitten soveltaa muutamalla releellä useampikanavaiseenkin vahvariin omat masterit kummallekin putkiparille per kanava. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa kokeilla.
24.1.2007, 07:40 #69651uraltoneOsallistujaTäällä on taas ideoitu vahvistinta jossa on kaksi etuastetta ja kaksi erillistä päätettä ;D Stereonakin tunnettu viritelmä, tällä kertaa vain kahdella erilaisella päätteellä. Kahden kitaravahvistimen avulla saa todella hienoja äänimaailmoja aikaan, etenkin kun käyttää kaikua, tremolo tms vain toisessa “kanavassa”. Electro Harmonix Stereo Memory Man toimii myös pirun hienosti. Kahta vahvistinta on vain ikävä roudailla mukana. Yhteen 2*12 comboon tuon saisi mahdutettua…
Mikko
24.1.2007, 08:12 #69652harrykJäsen;)Tuolla 18W.com-palstalla joku kait viittasi jenkkiläiseen Trinity-vahvistinten tekijään, jolla on tällainen yhdellä PI:llä tehty vastaava kaksiputkiparipäättäri. Saattaa kyllä olla, että Mezza on ehtinyt patentoida jo tämänkin oivalluksen. Minua kiinnostaa tämä kahden PI:n malli, jotta voi tuunata kummankin pääteputkiparin kohdalleen erikseen.
24.1.2007, 09:31 #69653TubemanJäsenMietin tuota hilojen maadoitusta,oliko ajatuksena pelkkä g1 maadoittaa pääteasteen vaihdossa?
Kannattaisi varmaan harkita virtalähteeseen tehdä oma ulosotto negatiiviselle jännitteelle,ja miksi, selviää katsomalla 6V6:n putkidataa,sen anodivirta on 0V hilajännitteellä (g1) 100mA eli se johtaa kuin rautanaula,
jos tarkoitus saada putki täysin hiljaiseksi ,se vaatisi noin -50V g1:selle.24.1.2007, 09:44 #69654uraltoneOsallistujaMietin tuota hilojen maadoitusta,oliko ajatuksena pelkkä g1 maadoittaa pääteasteen vaihdossa?
Kannattaisi varmaan harkita virtalähteeseen tehdä oma ulosotto negatiiviselle jännitteelle,ja miksi, selviää katsomalla 6V6:n putkidataa,sen anodivirta on 0V hilajännitteellä (g1) 100mA eli se johtaa kuin rautanaula,
jos tarkoitus saada putki täysin hiljaiseksi ,se vaatisi noin -50V g1:selle.Hilat maadoitetaankin konkan kautta jolloin hilan negatiivinen esijännite (=bias jännite) säilyy mutta AC jännite (=äänisignaali) maadoittuu. Eli putki on kokoajan toimintavalmiudessa mutta ohjaushiloille ei johdeta signaalia tai ne maadoitetaan konkan kautta.
-Mikko-
24.1.2007, 11:01 #69655JammiJäsenOmaan Ääni-vahvistimeenikin laitoin myös EL84 kannat, mutta kokeilematta on edelleen. Itseasiassa vielä enemmän kiinnostaisi EL84 ja 6V6 parina, näin esim. Stephenson-vahvistimessa. Mnetin puolella Laxu on kirjoittanut aiheesta:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=83449&o=0&#p226728524.1.2007, 11:50 #69656harrykJäsen: :PKoska tämä aihe tuntuu yleisesti kiinnostavalta mietin saataisiinko tästä joku yhteistoiminnallinen projekti aikaiseksi ala AX84:n Melissa siten, että annetaan homman kehittyä ensin teoriatasolla ja sitten käytännössä kokeilujen kautta? Oma teoreettinen osaamiseni rajoittuu pitkälti hyväksikoettujen toimivien ratkaisujen modaamiseen ja tuunaukseen. Sinällään tässä ei pitäisi olla mitään ylivoimaisia asioita teknisesti. Vielä vaan mietityttää millainen päätemuuntaja olisi paras jos molemmat putkiparit kuormittavat sen ensiötä rinnakkain kytkettynä koko ajan ja vain toinen pari on käytössä kerrallaan.
25.1.2007, 03:27 #69657okabassOsallistuja: 😛 Vielä vaan mietityttää millainen päätemuuntaja olisi paras jos molemmat putkiparit kuormittavat sen ensiötä rinnakkain kytkettynä koko ajan ja vain toinen pari on käytössä kerrallaan.
MOI
Jos irroitat katodit maasta siitä putkiparista, joka ei ole käytössä, kuorma muuntajan ensiölle säilyy riittävän samana. Eroa on vain se, mitä ko. putkityyppien Rp eroaa. Kun katodi ei ole maissa, ei putken läpi mene virtaakaan (->korkea impedanssi) eli se ikään kuin “katoaa” päätemuuntajan ensiön “näkyvistä”.25.1.2007, 07:06 #69658uraltoneOsallistujaKatodien irrotus on yksi vaihtoehto mutta kuinka hyvin se toimii jos päätettä pitää saada vaihdettua lennosta? Olettaisin että molemmat putket pitäisi olla johtavassa tilassa. Tällöin kai voidaan mitoittaa muuntajan ensiöimpedanssi neljän putken mukaan. EL84 ja 6V6:t ovat kuitenkin niin lähellä toisiaan että niille käy hyvin samat muuntajan speksit. Mielestäni muuntajan impedanssin voi hyvin valita soundin perusteella kunhan pysytään “järkevissä” rajoissa…
Mikko
25.1.2007, 07:46 #69659okabassOsallistujaKatodien irrotus on yksi vaihtoehto mutta kuinka hyvin se toimii jos päätettä pitää saada vaihdettua lennosta? Olettaisin että molemmat putket pitäisi olla johtavassa tilassa. Tällöin kai voidaan mitoittaa muuntajan ensiöimpedanssi neljän putken mukaan. EL84 ja 6V6:t ovat kuitenkin niin lähellä toisiaan että niille käy hyvin samat muuntajan speksit. Mielestäni muuntajan impedanssin voi hyvin valita soundin perusteella kunhan pysytään “järkevissä” rajoissa…
Mikko
MOI
Tuskinpa siinä juuri viivettä tulee. Katodihan on normaalilämpöinen. Ainoa mikä puuttuu on 0V katodilta. Kokeilemallahan se mahdollinen viive selviää. Sitten voi vielä kokeilla kytkeä suojahilat maihin (siis ei Vsg). Kytkentähän käy kätevästi releellä.
Joo. Ko. vahvistimessa voi hyvin vapaasti kokeilla. Jos joku vahinko sattuu, ei se tod.näk. ole kallis selainen.25.1.2007, 07:52 #69660harrykJäsen;)Ei hirveästi kiinnostaisi kokeilla erilaisia kalliita päätemuuntajavaihtareita tähän projektiin, mutta tuo Mikon ehdotus tuntuu järkevältä. En tiedä onko esim. Hammondilla sellaista vaihtaria jossa voi vaihtaa ensiöpuolen tarvittaessa kahdesta putkesta neljäksi muuntajaa vaihtamatta. Harry
25.1.2007, 08:11 #69661uraltoneOsallistujaEnsiöimpedanssi muuttuu kun muutat toision kuormaa. Eli laitat 8 ohmin liitäntään vaikka 4 onhmin tai 16 ohmin kaiuttimen. Jos muuntaja on 8K/8ohm ja laitat kajariksi 4ohm saat 4K/4ohm muuntajan.
Mikko
30.1.2007, 11:27 #69662harrykJäsen;DTuli vielä tuollainen idea mieleen, että olisi molemmat pääteputkipari omilla vaiheenkääntäjillään ja omilla mastervolumeilla. Tällöin voisi käyttää molempia putkipareja yhtäaikaa tai jompaakumpaa paria kerrallaan. Molemmat parit olisi kytketty päätemuuntajaan kiinteästi. Tällöin ei tarvitsisi miettiä mitään katodien irroitusta maista ym. Tämä vahvistin olisi eräs variaatio sitä Mikon Uraltone Jr. single ended vahvarista. Mitä mieltä ollaan?
30.1.2007, 11:44 #69663uraltoneOsallistuja;DTuli vielä tuollainen idea mieleen, että olisi molemmat pääteputkipari omilla vaiheenkääntäjillään ja omilla mastervolumeilla. Tällöin voisi käyttää molempia putkipareja yhtäaikaa tai jompaakumpaa paria kerrallaan. Molemmat parit olisi kytketty päätemuuntajaan kiinteästi. Tällöin ei tarvitsisi miettiä mitään katodien irroitusta maista ym. Tämä vahvistin olisi eräs variaatio sitä Mikon Uraltone Jr. single ended vahvarista. Mitä mieltä ollaan?
Ei muuta tilannetta lainkaan mielestäni. Joka tapauksessa molemmat putket ovat päätemuuntajssa kiinni ja ne “poistetaan käytöstä” joko maadoittamalla hilat (siis vastaava tilanne kun kytket post PI master volan nollaan) tai vaikka nostamalla katodit. Molemmat voi olla yhtäaikaa päällä tai erikseen. Molemmille voi laittaa omat master volat (tietysti mallia “post PI” jos vaiheenkääntö on yhteinen) jolloin saa “kanavien” balanssit kohdilleen jne.
Omat vaiheenkääntäjät olisi tietysti optimaalisempi ratkaisu, koska tällöin vaiheenkääntäjät voidaan erikseen räätälöidä kullekkin putkityypille.
Mikko
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.