Vs: Vs: Vahvistin ilman verkkomuuntajaa

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Vahvistin ilman verkkomuuntajaa Vs: Vs: Vahvistin ilman verkkomuuntajaa

#78879
moonshine
Jäsen

Joo muistan kyllä jostain menneisyydestä kuulleeni erotusmuuntajan suojaavasta vaikutuksesta tilanteessa jossa asentaja koskee jännitteiseen johtoon ja maahan. Eli vaara aiheutuu laitetta rakennettaessa ja huollettaessa eikä ymärtääkseni silloin kun laite on käytössä suojamaadoitetussa kotelossa muuten asiallisesti rakennettuna? Soveltuisiko vikavirtakykin korvaamaan muuntajan suojaavan vaikutuksen?

No siis.. toinen pistorasian johdoista on vaihe- ja toinen nollajohdin, Suomessa pistorasia voidaan kytkeä kummin päin tahansa eli et voi tietää kumpaan johtimeen nuo tulevat laitteen sisääntulossa. Jompi kumpi noista johdoista kytketään jotain kautta chassikseen jolloin on mahdollista että laitteen kuoressa on 230V. Myös sisääntulojakin maa on kytketty jotain kautta chassikseen eli sisääntulojakissa voikin olla (maahan verrattuna) 230V eikä 0V kuten pitäisi. Kolmannen eli suojamaadoitusjohtimen vaikutuksesta tähän hässäkkään ei edes jaksa alkaa selittämään, tällaisissa laitteissa ei ole alunperin ollutkaan suojamaata. Joka tapauksessa kun henkeään (tai puolisonsa, lapsensa, tuttavansa jne.) ei voi mitata rahassa niin ei kannata säästää väärässä paikassa, sähköturvallisuusmääräyksiä kun on muutenkin syytä noudattaa kirjaimellisesti. Yleisvirralla toimivissa TV-vastaanottimissa on ollut erotusmuuntaja antennisisääntulossa (tietenkin paljon halvempi kuin verkkomuuntaja), jotta laite ei tekisi antennipistoketta jännitteelliseksi.

Kun käytetään muuntajaa, laitteen käyttöjännite on galvaanisesti erotettu maasta. Tämän takia yleisvirtakoneessa pitäisi käyttää vähintään ulkoista suojaerotusmuuntajaa mutta se ei tule halvemmaksi ja on vähemmän turvallinen kuin sisäinen muuntaja, koska suojaerotusmuuntajan voi kuka tahansa poistaa välistä ja kytkeä tietämättäsi laitteen suoraan verkkoon.