Vs: Vs: tonestack ei toimi kunnolla

#89748
RG
Osallistuja

“…en osaa tuota calculaattoria oikein tulkita.”

Hei!

Se calculaattorihan toimii siten, että valitaan välilehdeltä peruskytkentä, esim. Fender tai Vox, jolloin ohjelma poimii oletuskomponenttiarvot ja piirtää laskennallisen taajuusvasteen säätimien ollessa keskiasennossa.

Käppyrät voi tulkita esim. siten, että Fenderin keskiasennossa on keskiäänivaimennus n. 500 Hz tienoilla ja Voxin kytkennässä vastaava taajuus on n. 800 Hz.

Pitää myös huomata, että kytkennät ovat erilaiset: Fenderissä bassopotikka toimii kaksinapaisena säätövastuksena (reostaatti) ja Voxissa kolminapaisena potentiometrina. Eli, jotta laskurista olisi iloa, pitää olla valittu todellisuutta vastaava kytkentä.

Bassosäätimen vaikutus tulee esiin, kun bassoliukua vedetään esim. oikeaan ääriasentoonsa, jolloin basso korostuu (tai vaimennus pienenee) entisestään. Keskiasentoon nähden, tämä on n. 4-6 dB, mutta bassosäätimen ääriasentojen välillä ero on n. 25 dB.

“Pitääkö bassopotikan alapäähän vaihtaa isompi konkka vai mikä on vaihtoehto…”

Ei johda haluttuun lopputulokseen: jos tuon konkan vaihtaa isommaksi, basso heikkenee. (Klikkaa komponenttia ja laita vaikka tilalle 220n tai 470n, niin huomaat eron käppyrässä)

Pitää toki muistaa, että vahvistimessa on muitakin bassotoistoa rajoittavia komponentteja, kuten esim. stäckin jälkeinen kytkentäkondensaattori ja viime kädessä päätemuuntaja + kajari.

t. /Robert