Vs: Vs: Teräs chassis ja magneettiset häiriöt(?)

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Teräs chassis ja magneettiset häiriöt(?) Vs: Vs: Teräs chassis ja magneettiset häiriöt(?)

#72779
Sissi A3
Jäsen

Kovin tutunoloisia ongelmia sinulla. Teräs on alumiinia arempaa mekaanisille värähtelyille kovuutensa takia. Se vaimentaa värähtelyitä alumiinia huonommin. Johtuu teräksen suuremmasta kommomoduulista. Muuntajien mekanisia värähtelyitä on yritetty estää monin tavoin. Aikanaan ne upotettiin pikeen ja nykyään imeytetään lakkaan.

Käydyn keskustelun perusteella vaikuttaisi, että ongelmanasi olisi magneettinen häiriö. Näillä keskustelupalstoilla on puhuttu paljon maadoituksista. Samoin on ollut esillä kapasitiiviset häiriöt (käytetäänkö koaksiaalia vai ei). Sen sijaan en ole nähnyt puhuttavan induktiivisista tai magneettisista häiriöista. Muuttuva magneettikenttä indusoi johdinsilmukkaan jännitteen. Nyt jos muuntajan häiriökenttä kulkee jossakin asteessa olevan silmukan läpi, indusoituu siihen jännite ja häiriö kuuluu kaiuttimista. Häiriö voi indusoitua myös suoraan päätemuuntajaan ja silloin häriö kuullaan ilman putkiakin. Silmukka syntyy syöttöpisteen maadoitusten, signaali ja maajohdoista ja hilavastuksesta. Häiriötä voidaan pienentää pienentämällä silmukoita, viemällä häiritsevä muuntaja kauemmas tai hakemalla muuntajalle sellainen asento, että se häiritsee vähiten. Myös suojapellit voivat auttaa (teräs, kupari). Muuntajan häriökenttää voidaan pienentää asentamalla oikosulkusilmukka kuparifoliosta koko muuntajan, käämien ja raudan, ympärille. Samalla tavoin vaikuttaa käämien kierroslukujen nosto (pienentää maksimimagneettivuota). Nämä viimeiset keinot eivät liene mahdollisia kotioloissa.

Paras johto tuloihin on kierretty pari, joka on suojattu metallivaipalla. Metallivaipan saa maadoittaa vain yhdestä pisteestä. Tämä johto puree sekä kapasitiivisiin että induktiivisiin häiriöihin.

Nuo magneettiset häiröt ovat todella sitkeitä. Taistelin aikanaan liian lähelle juovamuuntajaa sijoitettujen vahvistimien häiriöiden kanssa. Käytössä oli kaksipuoleinen piirilevy ja foliot levyn vastakkaisilla puolilla päällekkäin. Tämäkin oli liian iso silmukka yhdessä tehovahvistimen jalkojen kanssa enkä saanut häiriöitä haluamalleni tasolle.