Vs: Vs: Tarkoitus olisi rakentaa kaiutinkaappi bassolle. Kysymyksiä.

Home Foorumit Kaikki muut Yleinen Tarkoitus olisi rakentaa kaiutinkaappi bassolle. Kysymyksiä. Vs: Vs: Tarkoitus olisi rakentaa kaiutinkaappi bassolle. Kysymyksiä.

#86269
anttit
Jäsen

Onko bassokaiuttimessa tarvetta harkita tasoitusta etulevyn ääntä suuntaavalle vaikutukselle korkeampien taajuuksien osalta (ns. baffle step, korkeammat taajuudet suuntautuvat voimakkaasti kaiuttimen etupuolelle)? Hifi kaiuttimissa tätä käsittääkseni korjataan heikentämällä taajuuksia kyseisellä alueella, niin että lopputuloksena saadaan toisto, joka vastaa tilannetta jossa suuntaavaa vaikutusta ei olisi. Näin ääni on voimakkuudeltaan saman tasoista matalilla ja korkeammilla taajuuksilla kaiuttimen etupuolella.

Olettaisin että tämä saisi basson kuulostamaan tummemmin soivalta. Yleisesti tasoitus olisi kai enimmillään 6dB. Riippuu varmaan bassosta että miten kirkas sen sointi on ja onko tarvetta säätää tilannetta kaiuttimen osalta. Toisaalta jos kaiuttimen tekee kompensoiduksi, sitä voinee käyttää vaikka jonkin sortin pa-kaappina tarvittaessa. Ajattelen että jos ns. baffle step vaikutuksen korjaa jakosuotimessa, sitä ei tarvitse erikseen säätää muualla.

Kuulisin mielelläni asiasta tietävien tai siitä mielipiteen omaavien ajatuksia.

Hyvää päivänjatkoa kaikille!

T: antti