Vs: Vs: Mitkä putket TL-Audion FatMan:iin ?

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Mitkä putket TL-Audion FatMan:iin ? Vs: Vs: Mitkä putket TL-Audion FatMan:iin ?

#72767
okabass
Osallistuja

Ihan on vahvain n. 2kk vanha ja putket hyvässä kunnossa.
Miksi sitten aina putkien kohdalla puhutaan siitä, että putkia vaihtamalla, voi saada dramaattisia parannuksia ääneen ???
Onko nyt niin, ettei noita ECC85-putkia voi lähteä “parantaaan”, eli parannus on vahvaimen vaihto 😉
Tyytyväinenhän minä tuohon olen, ei siinä mitään, kunhan olisin hakenut pikkasen dynamiikkaa lisää, muuten niin hyvään saundiin  8)

MOI

Minusta se on vain hyvä tapa myydä lisää putkia. Jos esim. tuo ECC85 vaihdettaisiin vain, kun se tarvitsee vaihtaa -ehkä reilun 10 000 käyttötunnin jälkeen- myytäisiin niitä huomattavan vähän. Mutta kun käyttäjä saadaan uskomaan, että eri merkeillä onkin “dramaattinen” vaikutus -parannus- soundiin. Ja että ne on syytä automaattisesti vaihtaa esim. kerran vuodessa -tai vielä parempi- kerran kuussa :D.  Tällöin putkia myydään moninkertainen määrä. En väitä, etteikö eri putkimerkeissä olisi (pieniä) eroja kuultavissa.

Minusta putket ovat erittäin luotettavia, pitkäikäisiä komponentteja: ne ovat sähköisesti lähes rikkoutumattomia. Eivät piippalakit turhaan käyttäneet niitä military-suristimissa.

On totta, että putken ominaisuudet huononevat pikkuhiljaa käytettäessä (n. 200h käytön jälkeen ominaisuudet parhaimmillaan). Mutta mulla on ollut 50-60-luvun vahvistimia huollossa, joissa on ollut puhisemassa vielä alkuperäisiä etuasteputkia. Ja onhan vielä joissain 20-30-luvun höyryratioissa alkuperäiset lamput.

ECC85 on pitkälle kehitetty putki, siinä on mm. sisäinen häiriösuoja. Mm. Köykän legendaarisissa Voima-vahvistimissa on niitä. Ominaisuudet muuten aikalailla kuin ECC81 eli 12AT7, mutta kantajärjestys eri.

Dynamiikkaa lisää? Onkohan siinä iso anodijännite? Sillä saa dynamiikkaa lisää. Yksi vaihtoehto parantaa vahvistinta, on laittaa teknisesti paremmat komponentit.