Vs: Vs: Matched pair, mitä se tarkoittaa ?

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Matched pair, mitä se tarkoittaa ? Vs: Vs: Matched pair, mitä se tarkoittaa ?

#83666
artosalo
Jäsen

No kun mittään ei tule, niin pitää sitten itse vastata.

Kun puhutaan “matched pair”-putkista, niin uskoakseni tällä tarkoitetaan kahta keskenään samankaltaista putkea, joissa vähintäänkin kulkee sama tai lähes sama anodivirta, kun muut parametrit (anodi- suojahila- ja negatiivinen hilaetujännite) ovat samat. Lisäksi usein / joskus myös vahvistus(kerroin) on näissä samaa luokkaa.

Miten tähän päästään ?
Prosessi on englanniksi “matching” ja suomennettuna “putkien sovittaminen”.
Putkia “sovitetaan” siten, että tietystä määrästa putkia valitaan kaksi keskenän mahdollisimman samankaltaista putkea, ja näin on saatu aikaan “sovitettu pari”.

Mielestäni käännöksessä “sovitettu pari” on  kysymyksessä “vuosisadan” kupru tai väärinkäsitys.
Käännös lienee syntynyt enemmänkin kielitieteellisesti ilman ymmärrystä siitä mitä “matched pair” oikeasti tarkoittaa.
Putkia “sovitettaessa” niihin ei vaikuteta mitenkään, niitä ei työstetä mitenkään, eikä putken ulkopuolisiin komponentteihinkaan kosketa, putket vain valitaan keskenään sopiviksi, joten nimeksi sopisi paremmin “samanlainen pari” tai “tasavertainen pari” tai yksinkertaisesti “valikoitu pari”. Tälläinen parihan syntyy valikoimalla, ei mitenkään muuten.

Mitä sovittaminen sitten oikeasti on ? Sovittamista lienee monenlaista, mutta yhden alalajin tunnen kohtalaisen hyvin, nimittäin impedanssien sovittamisen suurtaajuustekniikassa.
Tämä on prosessi, jossa esim. vahvistimen päätetransistorin hyvin alhainen lähtöimpedanssi (1…5 ohmia + reaktanssit ) sovitetaan 50 ohmin kuormaimpedanssiin. Tämä tehdään lisäämällä haluttu keloista, kondensaattoreista, muuntajasta, siirtolinjoista tms. koostuva sovituspiiri transistorin ja kuorman väliin ja vielä mitoitetaan se oikein. Tässä merkityksessä sovittaminen on siis aktiivista toimintaa jolla kaksi toisistaan poikkeavaa “ominaisuutta” muokataan toisiinsa sopivaksi.

Putkien sovittamisessa tällaista “poikkeaviin ominaisuuksiin” kohdistuvaa muokkausta ei tapahdu, vaan pelkästään valikoidaan keskenään yhteensopivat putket. Siksi termit “putkien sovittaminen” ja “sovitettu pari” ovat harhaanjohtavia.

Keskustelu on avattu !