Vs: Vs: Kymysys virtalähteestä

#70132
Tubeman
Jäsen

Elikkäs, vahvistinprojekti ollu käynnissä jo jonkun aikaa. Etuaste on o'connorin “standard” ja pääte on http://www.ax84.com/static/corepoweramps/AX84_20W_PP_Poweramp_Schematic.pdf tuommoinen.

Noh, kauan oon jo pähkäilly että miks tossa tasasuuntauksessa käytetään 2kpl sarjaankytkettyä diodia per käämipuolta. Onko tämä vaan joku turvallisuusratkaisu jos diodi syystä tai toisesta rikkontuisi niin että se menee oikkariin? Vai onko siinä jokin muu idea?

Sitten vielä semmosta kysyisin että onko Negative feedbackin poisto niinkin helppoa että jätän vaan R26 ja siihen tulevat/menevät piuhat pois. Ulostulomuuntajan rooliin tulee hammondin 125E.

Kiitoksia,
-Mika

MOI
En ole mistään lukenut “virallista” selitystä. Voi tosiaan olla tuo syynä: AC ei tee hyvää elkoille.  :-  Tai sitten se on vaan kopsattu jostain vanhasta skemasta. Ehkä muinoin oli vaikea  löytää diodia, jonka jännitekestoisuus olisi ollut tarpeeksi suuri ; kun laitetaan kaksi peräkkäin jänn. kestoisuus tuplaantuu. Tai sitten oli halvempi laittaa kaksi pienempi jänn. kestoista diodia kuin yksi suurempi jänn. kestoinen diodi.  ???
En ole koskaan , mihinkään PSU:n laittanut kyseistä tupladiodi hommaa, eikä ole ongelmia asiasta ollut. Ei siitä varmaan haittaakaan ole.

Joo. Noin se menee.

Jos katsotte skemaa tasurihässäkän jälkeen,on siinä yksi potentiaalinen syy.Kytkin sarjassa induktanssin kanssa… tulee takapotkua ehkä kun virtapiiria aukoo-sulkee,ja sulake ei ehdi palaa.vanhat “puolijohdetasurit” ei taatusti kestäneet
räpsähtelyä niin hyvin kuin nykyiset pii-diodit.eli standbya räpäsäytettäessä saatettiin ylittää estosuuntainen jännitekesto,kahdella sitten ollut parempi kestävyys..Tuo tupladiodi oli hamassa menneisyydessä tapana hupilaitteissa,varmaan mitoittamalla diodit muutaman pykälän suuremmiksi voisi tuplasta luopua.Ehkä suunnittelija on saattanut tavoitella nostamalla tasurin kynnysjännitettä
sagging-ilmiötä ?