Vs: Vs: Kondensaattoreiden soundi

#72546
Tubeman
Jäsen

Kyllä, minä kuulen eri konkkien erot. Tein testin ostamalla 8 erillaista .68uF konkkaa ja jokaista kokeilin V1:n katodissa jne….kaverikin ihmetteli miten niissä voi olla noinkin paljon eroja, mutta se olinkin minä 😀 korvilla, ei paperilla 😉

Noo, konkan paikka on tietysti herkkä paikka, ja tuossakin olisi ensin ehdottomasti pitänyt MITATA, jokainen konkka  tarkasti erikseen ennen kuuntelua. Sitten vasta olisi voitu tarkastella asiaa, kun olisi ensin suljettu pois toleranssien vaikutus. Ja lisäksi vielä sokkotesti niin, että kuuntelija kertoo mikä konkka vaikka antaa tummemman tai kirkkaamman soundin kuuntelutulosta sitten verrattaisiin mittaustulokseen. Tietysti pitää myös huomioida kondensaattorin tarkoitus, siis onko se yli- vai alipäästöpaikassa. Voimakkaasti soundiin vaikuttavassa kohdassa vahvistinta ei ole mitään sen kummempaa mieltä vertailla eri konkkia TIETEELLISESTI, jos ei niiden todellisesta, mitatusta kapasitanssista ole mitään tietoa. Kokonaan eri asia on, että “joo, toi tuntuis saundaavan hyvälle, juotetaan se kiinni”, ja sitten kerrotaan kaverille, että se ja se konkka soundasi hyvälle siinä paikassa. Tällä siis ei ole tieteellisesti mitään painoarvoa.  

Ja kaikki yllä oleva tietysti turhaan otsaa rypistelemättä ja kiihkoilematta  🙂

Vanhojen laitteiden konkkien nimellisarvot jotka on kuoreen merkattu,ei pidä välttämättä paikkaansa.Testerillä kun on näitä mittaillut useampia on esim elkojen osalta osunut 100uF konkkia jotka on iästään huolimatta olleet jopa 120uF ja polkojenkin (tai silloin ne oli kerkoja tai muita savikonkkia) arvot heitelleet jopa 10% suuntaan jos toiseen.