Vs: Vs: Kondensaattoreiden soundi

#72513
Tubeman
Jäsen

Joku tekniikkaa paremmin tunteva jollain foorumilla sanoi, että liian tiivis layout voi aiheuttaa eri komponenttien välille ei-toivottua kapasitanssia, jolla on vaikutus piirin taajuusvasteeseen ja sitäkautta saundiin. Samassa yhteydessä sanottiin, että on parempi tehdä virtalähteen suodatus usemmasta pienestä rinnakkaisesta elkosta kuin yhdestä isosta. Tällöin vahvari kuulemma saundaa paremmalta ja isommalta jne. 😉 Harry

Pitää olla todella tiivis layout että parasiittista kapasitanssia aiheutuisi koteloitujen komponenttien välille 😉 Ehkä ennemmin liian väljässä tulee induktanssia pitkistä piuhoista! Tietysti matalaat taajuudet kytkeytyvät virtaloopeista induktiivisesti kuten esim. muuntajien säteilemät kentät.

Tuo rinnakkaisten kapasitanssien käyttö pienentää virtalähteen lähtöresistanssia eli ESR:ää. Virtalähde vastaa näin paremmin äkillisiin virtatransientteihin. Sijoittelisin suurimmat konkat lähelle virtalähdettä ja pienemmät arvot lähelle kuormapisteitä eli putkia jolloin toimivat parhaiten.  Tietysti joskus halutaan virtalähteen olevan “huono” eli jännitteen vaihtelevan kuorman mukana joka kuuluu myös soundissa… Tämä onkin sitten eri tiedettä.

Tämä layout suunnittelu on mielenkiintoinen aihe,itse en rakentele vahvistimia mutta seuraan mitä vesselit aikaan saa omissa pajoissaan.
Monissa kuvissa on näkynyt todella näyttäviä toteutuksia,aivan kuin layoutin olisi tehnyt kaupunkisuunnitteluvirasto.Kaunista mutta onko funktionalismi kävellyt toimivuuden ylitse? Itse olen pääasiallisesti radiopuolen jamppa,ja näissä tehdastekoisissa vanhoissa laitteissa on p2p-kytkennöillä tehty kokonaisuus jossa risteilee eritaajuisia signaaleja ja mukana on vielä kytkinhässäkkä aluevalintakytkimineen,sekä oskillaattori
säteilemässä omia taajuuksiaan.Chassisten kytkennät on monikerroksisia ,komponentit ristelee toistensa yli ja ali jopa 4:ssä kerroksessa.
Ihmeellisintä on se ettei näissä ole kuitenkaan häiriöitä.Olisiko layoutin suunnittelussa vahvaripuolella katseltava vanhojen sarjatuotantoradioiden suuntaan?