Vs: Vs: Hifivahvistimet

#69886
Sissi A3
Jäsen

Tämän threadin alkuperäinen kysymys oli miksi rakentaa putkivahvistin. Olen rakentanut sekä putki- että transistorivahvistimia mutta nykyään vain putkivahvistimia. Mielestäni molemmilla tekniikoilla voidaan saavuttaa hyvä äänenlaatu kuin myös pilata ääni. Uusien fettilähdöllä varustettujen vahvistimien äänenlaatu vaikuttaa hyvältä, joskaan en ole niitä kovin systemaattisesti kuunnellut. Putkivahvistimista on selvästi pidempi kokemus. Järjestelmässäni on tällä hetkellä 60-luvulta peräisin oleva Fisherin putivahvistin, joka soi mielestäni todella hyvin. Jossakin välissä tuli hankittua Audeksen putkivahvistin (Priboi), kun Fisher sanoi yhteistyösopimuksen irti. Se oli äänenlaadullisesti pettymys ja varsin pian kunnostin Fisherin jälleen. Jäin myös soittelemaan kerran koko illaksi levyjä kokeillessani rakentamaani yksinkertaista yhdellä ECL86-putkella tehtyä vahvistinta. Päälimmäinen muistikuva on erittäin hyvästä äänestä. Mielestäni merkittävin ero putki- ja transistorivahvistimien välillä on se, että putkivahvistimet eivät aiheuta kuunteluväsymystä samassa määrin kuin transistorivahvistimet.

Hyvä äänenlaatu on mielestäni aika kummallinen asia. Mitä enemmän ikää tulee sen epävarmemmaksi tulen hyvästä äänestä. Onko putkivahvistimissa todella hyvä ääni vaiko korvaa hyväilevät virheet.

Hehkujen merkitystä ääneen ei kannata aliarvioida. Yksinkertaistaen korva kuulee mitä silmä näkee. Mielestäni hyvä ääni voidaan jakaa kolmeen osatekijään, jotka ovat tekninen äänenlaatu, psykologinen äänenlaatu ja laatumaine. Tekniseen äänenlaatuun kuuluu kaikki se mitä voidaan mitata ja myös sokkotestit.

Psykologiseen äänenlaatuun kuuluu se miltä laitteet näyttävät ja tässä tulee kuvaan putkivahvistimien hehku. Koin tässä suhteessa aikanaan herätyksen tarkastellessani kerran todella hyvännäköisiä kaiutinjohtoja. Eivät ne teknisesti sen paremmin toimi kuin lamppujohtokaan. Ero on siinä, että lamppujohto piilotetaan mutta näitä designjohtoja ei. Toinen esimerkki laulun maailmasta josssa järjestetään lukematon määrä erilaisia kilpailuja. Havaintojeni mukaan palkintosijat menevät usein laulajien ulkonäköjen mukaan ja tuomariston tehtävänä on selittää musiikillisesti saatu järjestys. Näitä ulkoisia musiikillisia avuja kutsutaan usein lavakarismaksi. Laatumaineesta lienee jokaisella kokemuksia. Joidenkin valmistajien laitteet eivät voi olla hyviä (tai jotkut autovalmistajat eivät osa tehdä autoja). Näin määriteltynä hyvässä äänessä on ainakin puolet psykologiaa.

Rakennusprojekteissa on varmasti avuksi tunnetusti hyvä-äänisen vahvistimen kytkentäkaavio. Ensimmäiseksi projektiksi lienee turvallisinta valita valmis rakennussarja. Löyhästi yhteinen projekti helpottanee myös joidenkin asioiden toteuttamista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vahvistimen grafiikka, piirilevyt tai tietyt rakenneratkaisut.