Vs: Vs: Hifivahvistimet

#69881
uraltone
Osallistuja

Mielestäni ensin kannattaa katsoa sopivat kaiuttimet ja sitten miettiä kaiuttimille sopiva vahvistin. Maassiiviset talon korkuinen kymmentie kaiutin kun vaatii hieman erilaisen ohjauksen kun erittäin herkkä fullrange kaiutin.

Hyviä kytkentöjä on varmasti pilvin pimein. Näillä pääsee alkuun:
http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/audioel.htm

Jos kaiuttimet ovat herkät on hyvä valinta 6550 tai KT88 putkella toteutettu Single Ended vahvistin. Osia on vähän ja eurot uppoaa lähinnä päätemuuntajaan. Harrastekäyttöön riittänee Hammond 125ESE mutta vakavampi hifisti käyttää esim. Hammond 1627SE (reilu 200€).

Push-pull päätemuuntajat ovat halvempia mutta itse vahvistimen rakenne hieman monimutkaisempi. Kahdella EL34:lla tai 6L6GC:llä tehty pääte jaksanee ajaa kaikkia tavanomaisia kaiuttimia. Hammondilta löytyy sopivia muuntajia iso läjä. Kahdelle EL34:lle kävisi esim. 1650K tai 1650N. 6L6GC:lle 1650K tai 1650P. “Etuasteesta” kannattaa mielestäni tehdä aika simppeli jos on tekemässä ensimmäistä hi-fi vahvistinta.

Ainakin RIAA korjain kannattaa tehdä omaan lootaansa häiriösuojauksen takia. Periaatteessa voi olla hyvä idea tehdä koko etuaste omaan laatikkoonsa (esim. muuten passiivinen lukuunottamatta aktiivi RIAA:ta).

rec.audio.tubes newsseistä löytynee suosituksia jos jaksaa selailla vanhoja viestejä ajan kanssa (google löysi 86278!!) :
http://groups.google.fi/group/rec.audio.tubes/topics?hl=fi

Melko varma valinta on kopioida suoraan joku klassikko kuten Dynaco, Quad, McIntosh tms. Osaan on tosin erittäin hankala löytää korvaavia päätemuuntajia.

Yst. terv,
Mikko