Vs: Vs: Dynacord ECHOCORD SUPER 75/76 kytkistä?

Home Foorumit Kitaraefektien rakentelu ja muu tee-se-itse Kitaraefektit Dynacord ECHOCORD SUPER 75/76 kytkistä? Vs: Vs: Dynacord ECHOCORD SUPER 75/76 kytkistä?

#70023
Tubeman
Jäsen

Diodi tekee puoliaaltotasasuuntauksen eli muuttaa vaihtovirran “pätkiväksi” tasavirraksi, hiiliharjamoottori pyörii silläkin mutta oikosulkumoottori ei. Jännitteen säätäminen ei tosiaan muuta oikosulkumoottorin pyörimisnopeutta oleellisesti,kuormituksen kesto vain laskee eli tarpeeksi kuormitettaessa moottori menee kerralla “kyykkyyn”. Oikosulkumoottoreita käytettiin ennenvanhaan nauhureissa ja levysoittimissa juuri stabiilin pyörimisnopeuden takia. Onko tuo linkin säädin taajuusmuuttaja eli invertteri? Muuntaja piirilevyllä kyllä viittaa sinnepäin, mutta tekstistä ei selviä. Voi olla myös hakkurityyppinen jännitteensäädin jolloin toimii vain harjamoottorilla, kannatta selvittää.

Tuo rak.sarja lienee tavallinen triac-säädin,,tarkemmat tiedot siihen löytynee http://www.velleman.be sarjan koodin on K2636.
Vellemanilla saattaa olla taajuusmuuttajakin ,maahantuoja vois tietää.Mä olen näitä Vellemanin kit'tejä käyttänyt laiskuuttani ,ne tulee monesti halvemmaksi kuin nippelit irrallaan ostettuna,ja niissä on hyvä pcb mukana.Esim löytyy 300W mos-fet pääte jossa verkkomuuntaja mukana + jäähdytyskilkkeet,hinta ei ole paha jos ei nyt välttämättä halua tehdä putkikonetta p2p-tekniikalla..  😀

Tuota taajuusmuuttajaa kannattaa katsella googlella,,saattaa löytyä ihan rakenteluohjeet,ettei tartte tilata Asealta tai BBC:tä.

EDIT:Katselin mielenkiinnosta taajuusmuuttaja juttuja netistä,,tulinpa siihen tulokseen ettei noin pientä löydy,ja tekeminen ei ehkä kannata.Jos alkuperäisessä moottorissa ei ole valmiutta napaisuuden vekslaamiseen,eikä samanlaista
moninapaista versiota löydy Dynacordin merkillä,on yksi mahdollisuus vielä.Nykyiset moninopeuksiset pöytätuulettimet on moninapaisia oikarikoneita.Muistin nyt vasta tapelleeni tuollaisen kanssa,siinä tosin oli laakerivika,mutta painonapeilla
vaan vahdettiin nopeutta,eli kolminopeuksinen varmaankin oli 2-4-6 napainen.Se miten siihen akselin päähän saa
nauhavedon,se on toinen juttu.
Lopuksi radiohistorian juttu joka liittyy näihin moottoreihin:Asa-radio Suomessa teki myös pöytätuulettimia hyödyntäen
omaa levysoitinmoottoreiden tuotantoaan (Cosmos ,Polaris) ,ja kuinkas ollakkaan,niissäkin oli tämä samantyyppinen motti
ropelia pyörittämässä.. siitä tämä aasinsilta tuli että muistin tuulettimen moottorin mahdollisuuden ongelman ratkaisuun.