Vastaa aiheeseen: Voima R100:n remontti / hehkujen kellutus

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Voima R100:n remontti / hehkujen kellutus Vastaa aiheeseen: Voima R100:n remontti / hehkujen kellutus

#112751
maza
Osallistuja

Palaan neljän vuoden takaiseen postaukseeni nyt vanhempana ja viisaampana. Soitin keväällä 2017 yhden keikan, jonka aikana Voimaan kytketyn Leslien bassoelementti kärähti ja sen jälkeen vahvistin makasi jälleen “tutkitaan paremmalla ajalla” -projektien joukossa. Kaivoin sen tässä pari päivää sitten esiin ja aloin tutkailla sitä taas. Lähtöteho oli vähäinen ja soundi säröytyi nopeammin kuin esim. tavanomaisella 15W putkarilla, joten jokin oli selvästi vialla.

Ongelmien ja hämmennyksen taustalta selvisi sellaista, että ilmeisestikin tämä kyseinen R100 oli tehty vasta myöhemmässä vaiheessa, jolloin esim. Voima 405 oli jo tuotannossa. 405:ssa oli aiempiin verrattuna erilainen driveripuolen kytkentä DC-kytkentöineen, ja tässä hengessä oli valmistettu ilmeisesti myös R100. Ihmetellessäni puuttuvaa LTP-vastusta olin kyllä saanut edes jonkinlaisen ohjauksen myös päätteen toiselle puoliskolle, mutta se oli suuruudeltaan ehkä reilu puolet toisen puolen ohjauksesta. Tämähän johtui siitä, että ekan differentiaaliasteen (skemassa V1) toinen puoli oli kytkemättä seuraavalle. Kytkentäkonkan lisäämisen jälkeen tilanne muuttui merkittävästi, mutta rakentelin vastaisuuden varalle myös tuloasteen kokonaan kytkiksen mukaiseksi.

Tämän jälkeen päätteelle meni täysin symmetrinen ja käytännössä särötön ohjaus. Ulostulossa kuitenkin näkyi ylimenosäröä, jonka syyksi paljastui liian kylmä bias. Säädin biaksen 10 milliampeeriin per putki (anoditehohäviö n. 7,6 W / putki anodijännitteen ollessa 760V) ja sen jälkeen ylimääräiset säröt poistuivat. Etusen hehkujen kellutuksen poistin jossain välissä, mutta palautin sen, koska rakentamani etuasteen takia hurinaa oli kovemmilla volyymeillä aika lailla, ja ne muuttuivat kellutuksen jälkeen marginaaliseksi.

Ettäpä. Aika paljon on tullut tämän projektin kanssa opittua. Vielä kun olis tolle nyt kaikin puolin rempatulle ja hienosti toimivalle vahvistimelle jotain mielekästä käyttöäkin… 😀

  • Tätä vastausta muokkasi 3 vuotta, 4 kuukautta sitten maza.